Seo en het internet er omheen!

Seo en het internet er omheen!

Quote:

 

“Recall the lessons of Adam Smith, father of modern economics,” says one of Nash’s cohorts. “Individual ambition serves the common good. Every man for himself!”

Misschien een bekend citaat voor de mensen die de film “a beautiful mind” hebben gezien, zo niet dan is dat een aanrader.

Het gaat hier over de werking van de ecnomie. Adam Smith zei namelijk dat wanneer iedereen doet wat het beste is voor hem zelf dat dat het beste is voor iedereen. Helaas is het in de film totaal uit de context gerukt waardoor Adam smith ongelijk zou hebben.

De fout zit hem onder andere in het rationeel denken maar dat ga ik hier niet helemaal uitleggen.

Een deel zien we echter terug op het internet met search engine optimization. Als internet niet anoniem was zou dat aanzetten tot irrationeel denken en dan zou alles perfect werken. Internet is echter anoniem en dan werkt het geheel niet meer.

Sinds het zoekmachine tijdperk en de toename van het belang van internet willen mensen hoog in de zoekmachine komen. Als het internet perfect was werkten zoekmachines perfect, sites zouden goed gebouwd zijn om de informatie op de site duidelijk naar voren te laten komen (misschien zou er zelfs xml gebruikt worden om de content duidelijker te maken, of anders rdf). Als men bij de zoekmachine iets in zou typen als “fotowinkel enschede” zouden alleen de echt relevante sites getoond worden, namelijk de fotowinkels in Enschede.

Zoals gezegd is het internet anoniem en daarom gaan mensen rationeler denken, ze willen het best gevonden worden. Tekst die geschreven wordt, wordt zo geschreven dat het goed werkt in de zoekmachines, populaire termen als second life, myspace, free, you tube, google, game, cheats, porn, sex, etc. om er maar een aantal te noemen worden veelal in blogberichten gebruikt zodat deze door de zoekmachines opgepikt kunnen worden.

Andere manieren worden gebruikt om hoog in de zoekmachine te komen, maar dit alles ten koste van het internet. Websites met de juiste informatie waar je naar zoekt staan vaak niet in de eerste 50 resultaten omdat andere sites nou eenmaal een betere ranking hebben.

Als het in de toekomst door gaat zoals het nu gaat zullen zoekmachines betere algoritme moeten bedenken om sites goed te indexeren, gaat dit niet dan zullen zoekmachines hun functionaliteit verliezen. Relevante informatie komt niet meer goed boven drijven en mensen zullen op een andere manier aan informatie moeten komen. Misschien zelfs dat internet een groot deel van zijn waarde gaat verliezen.

Hoe het precies gaat lopen is nog maar de vraag, maar dat SEO niet goed is voor de werking van de zoekmachines zou wel duidelijk moeten zijn…